Kurssit

Skaala - Lastensuojelun ohjaajien täydennyskoulutus 30 op


Aika
3.9.2024 - 12.6.2025

Hinta
1950.00 €

Ilmoittautuminen


Kurssitiedot

Oppiaine
Kasvatus-, opetus- ja ohjaustyö
Paikka
Verkkokurssi
Viimeinen ilmoittautuminen
20.8.2024
Luennoitsija
Lehto Suvi
Sisältö

Neuropsykiatrisen osaamisen ja valmennuksellisen ohjaamisen erikoistumisopinnot

Neuropsykiatrisen osaamisen ja valmennuksellisen ohjaamisen erikoistumisopinnot tarjoavat reflektoivan ammatillisen vahvistumisen, josta hyötyy ammatillisesti asiakkaat ja koko yhteisö. Työotetta voidaan käyttää niin neurokirjon henkilöiden (esim. ADHD/ADD, Autismikirjo, Asperger) kuin mielenterveyskuntoutujien ja päihdekuntoutujien sekä muiden puutteellisia toiminnanohjauksen taitoja omaavien lasten, nuorten ja jälkihuollon nuorten ohjaamiseen. Työote tukee myös yhteisön ilmapiiriä ja toimintakulttuuria luoden yhtenäisiä, arvostavia käytänteitä ohjaamiseen. 

Skaala tuo toimintatapoja ja ymmärrystä eri kehitysvaiheiden erityispiirteisiin sekä rakentavan vuorovaikutuksen toimintamallin. Lisäksi pureudutaan arjen-, elämänhallinnan ja tunnetaitojen vahvistumiseen. Koulutuksen aikana tunnistetaan toiminnan ohjauksen taitojen tasoja ja miten taitoja vahvistetaan. Skaala tukee myönteisten toimintatapojen kehittymistä ja samalla myönteisen elämänpolun rakentumista. 

Ratkaisukeskeinen, rakentava lähestymistapa antaa ohjaajalle kannustavia, konkreettisia käytännön työkaluja erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin, motivointiin, innostamiseen ja ongelmien ratkaisuun. Ratkaisukeskeisessä, rakentavassa lähestymistavassa pyritään ohjaamaan asiakasta ja hänen verkostoaan ongelmakeskeisestä ajattelusta, puheesta ja toiminnasta ratkaisu- ja voimavarakeskeiseen toimintaan. Syiden ja syyllisten etsimisen sijaan ratkaisukeskeisten menetelmien avulla keskitytään asiakkaan aikaisempiin onnistumisiin, hänen vahvuuksiinsa sekä piilevien voimavarojen käyttöönottoon ja myönteisten tunnekokemusten lisääntymiseen. Ratkaisukeskeiset menetelmät auttavat myös työntekijää löytämään työniloa omaan työhönsä.

Koulutuksen keskeiset sisältöalueet

• Neurokehityksellinen ymmärrys ja niiden erityispiirteet eri ikävaiheissa
• Ratkaisukeskeisen, rakentavan vuorovaikutuksen työtavan perusteet
• Kriisin purku motivoivan haastattelun ja lyhytterapeuttisin keinoin
• Tunne- ja toiminnanohjauksen taitojen merkitys omassa ohjauksessa
• Itsemääräämisteoria ja itsenäistymisen tukeminen
• Moniammatillinen verkostotyö ja vanhemmuuden tukeminen laitosympäristössä
• Päihde- ja mielenterveystyö, traumat osana nuorten arkea
• Ratkaisu- ja voimavarakeskeisen valmennuksellisen työotteen menetelmiä ja harjoituksia

Koulutuksen laajuus ja kesto

Koulutus vastaa laajuudeltaan 30 opintopistettä. Koulutuksen kokonaiskesto 10 kk.

Tavoitteet

Koulutuksen tavoitteena on antaa monipuolista tietoa sekä käytännön keinoja ja työkaluja pulmatilanteisiin työskenneltäessä erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden kanssa. Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa työntekijän omaa osaamista; tunnistaa vahvuuksiaan ja toimintatapojaan, miten työtään tekee. Koulutuksessa lisätään neurokirjon ymmärrystä ja opetellaan valmentavaa, ratkaisukeskeistä toimintamallia osaksi omaa työotetta.

Tavoitteena on saada työntekijän omaan arkiseen työhön uusia myönteisiä, konkreettisia käytännön työkaluja, joiden avulla voidaan ohjata ja opastaa erityistä tukea tarvitseva henkilö uuden myönteisen elämänpolun rakentamiseen.

Koulutuksen saaneet syventävät peruskoulutuksissaan saatua tietoa ja osaamista. Osallistujat kehittävät koulutuksen aikana jokapäiväiseen arkeen toimintamalleja ja toimivat neurokirjon asiantuntijoina ja tukena yhteisössään.

Kohderyhmä

Koulutus suunnataan sijaishuollon yksiköissä, ammatillisissa perhekodeissa ja sijaisvanhempina työskenteleville henkilöille täydennyskoulutuksena. 

Pääsyvaatimuksesi suositellaan vähintään toisen asteen sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan tutkintoa. Poikkeustapauksissa voidaan hyväksyä myös muu tutkinto, jos hakijalla on vahva työkokemus alalta sekä perustiedot ihmisen käyttäytymisestä ja kehityksestä.

Kouluttajat

Pääkouluttajina toimivat: Suvi Lehto (ValmennusLehto Oy) ja Tarja Seppälä (ValoaNäkyvissä Oy) Vierailevat asiantuntijat: Pilvi Hyttinen, Matti Seppälä, Kokemusasiantuntija

Koulutuksen rakenne ja toteutus 

Koulutuksessa on 6 lähiopiskelujaksoa ja yhteensä 12 lähiopiskelupäivää, n. 1,5 - 2 kuukauden välein kaksi päivää. Koulutus toteutetaan verkkokoulutuksena Zoom-alustalla

Lähiopiskelu sisältää: 

• Pääkouluttajien asiantuntija-alustukset
• Tietoa sekä ratkaisu- ja voimavarakeskeisen valmennustyöskentelyn periaatteita
• Vierailevien asiantuntijoiden luennot
• Valmennusharjoittelu
• Workshop-tyyppinen työskentely
• Ratkaisu- ja voimavarakeskeinen asiakastapaus-työnohjaus joka lähijaksolla 

Itsenäinen opiskelu etäjaksoilla sisältää: 

• Omien osaamis- ja oppimistavoitteiden määrittely (HEKS)
• Henkilökohtaiset välitehtävät liittyen lähiopiskelujaksojen teemoihin ja niiden soveltaminen omaan työhön
• Perehtyminen alan kirjallisuuteen, artikkeleihin ja menetelmämateriaaleihin 10 kpl pakollisia kirjoja, kirjojen ennakkolukeminen ja referointi ennen vastaavaa lähipäivää
• Vertaisryhmätyöskentely; itsenäisesti toimivat, ohjeistetut vertaisryhmät lähiopiskelujaksojen välillä, yhteensä 6 kertaa = 16 h
• Vertaisryhmätyöskentelyyn liittyvät välitehtävät
• Oma valmennusasiakas -> jatkuva valmennusharjoittelu (opastetut valmennusharjoittelutehtävät) vähintään 10 valmennuspäiväkirjan otetta harjoittelusta
• Tutustumiskäynti (toinen laitosyksikkö, Ohjaamo, työpaja jne.) ja yhteenveto käynnistä
• Perehtyminen alan dokumentteihin, podcasteihin, elokuviin ym.
• Valmennuspäiväkirja
• Kirjareflektio kahdeksasta kirjasta
• Päättötyö 

Koulutuksessa käytetään verkkoalustaa mm. yksilövälitehtävien palauttamisessa ja palautteenannossa, vertaisryhmien työskentelyssä ja vertaistapaamisten muistioiden palauttamisessa, henkilökohtaisessa ja ryhmäkohtaisessa yhteydenpidossa sekä ajankohtaisessa tiedottamisessa.
Koulutusmateriaalit ovat saatavilla koko opintojen ajan oppimisalustalla.

Aikaikataulu 

3.9.2024 - 12.6.2025. Koulutus järjestetään kokonaan etänä, Zoom-ympäristössä. Verkkotapaamiset Zoomissa klo 9.00-16.00 seuraavasti:

1. lähijakso: 3.- 4.9.2024
2. lähijakso: 24.-25.10.2024
3. lähijakso: 12.-13.12.2024
4. lähijakso: 5.-6.2.2025
5. lähijakso: 9.-10.4.2025
6. lähijakso: 11.-12.6.2025

Maksut

1950,00 € maksu on mahdollista suorittaa myös erissä.

Voit maksaa maksun verkkomaksuna ilmoittautumisen jälkeen. Jos haluat suorittaa maksun erissä tai jos laskun maksaja on muu kuin osallistuja, esimerkiksi yritys tai työnantaja, voit ohittaa maksun sulkemalla selaimen ilmoittautumisen jälkeen. Tällöin lasku lähetetään postitse antamaasi laskutusosoitteeseen.

Lisätiedot

Elvira Kurmaeva, koulutussuunnittelija
elvira.kurmaeva@vaasankesayliopisto.fi
044 754 5780